Publicat el dia

Prou treball infantil

El 12 de juny es commemora el Dia Mundial contra el Treball infantil, una data que les organitzacions anticapitalistes que apostem pel Comerç Just i l’Economia Solidària aprofitem per recordar que 160 milions de nens i nenes treballen a tot el món (segons dades d’OIT i UNICEF) . Una problemàtica que des del 2017 s’agreuja, especialment a partir de la pandèmia.

Més de la meitat dels nens i nenes que treballen tenen entre 5 i 11 anys: Àfrica és el continent on hi ha un percentatge més gran de menors treballant i arreu el treball infantil a zones rurals és gairebé tres vegades més freqüent que a zones urbanes, una dada que resulta coherent si es té en compte que 7 de cada 10 nens/es que treballen ho fan a l’agricultura.

En aquest aspecte, les organitzacions de Comerç Just alertem que darrere de molts productes d’alimentació quotidians amaguen situacions de treball infantil. A les cadenes de subministrament i producció multinacionals amb múltiples baules i subcontractacions, i sovint poc transparents amaguen diverses formes d’explotació laboral infantil.

El Comerç Just estableix com un principi fonamental l’absència de treball forçós i d’explotació laboral infantil i, per tant, garanteix que cap menor faci tasques que afectin el seu desenvolupament físic, mental, social o espiritual, interfereixin en la seva educació, o es desenvolupin en condicions abusives, perilloses i nocives que posin en perill la seva salut o integritat.

Us deixem un vídeo amb el testimoni d’un grup de companyes de la cooperativa de cafè GuayaB de Guatemala, que tenen un projecte per prevenir el treball infantil en el moment de la collita, que coincideix amb les vacances escolar.

NOTÍCIES RELACIONADES