Actua!

Existeixen moltes petites accions per promoure el comerç just, les finances ètiques i l’economia solidària. 

OPCIONS PER A LA CIUTADANIA

ciutadania

CANVIA DE BANC!

Passa’t a les finances ètiques

Les finances ètiques i solidàries fan compatible la rendibilitat econòmica amb la sostenibilitat social i ambiental. Amb aquest catàleg en línia podràs posar els teus diners al servei de la transformació social i conèixer quines són les entitats financeres que treballen sota els principis de transparència, participació i economia real. Trobaràs opcions de banca, d’inversió i d’estalvi, d’assegurances ètiques i de finançament. i Amb l’escàner, podràs comprovar si la teva entitat bancària compleix els criteris de les finances ètiques i en quin grau.

Canvia el teu consum

Dona suport al comerç just, l’economia solidària i la sobirania alimentària

 • Alimentació: Contribueix de forma directa perquè les productores puguin viure dignament de la seva feina i millorar les condicions socials de les seves comunitats, a banda de garantir que es tingui cura del planeta. 
 
 • Tèxtil: Les opcions de consum de tèxtil sostenible són molt diverses. En primer lloc, intenta reduir el teu consum: reutilitza, repara, busca mercats de segona mà, etc. I, si has de consumir una peça nova, intenta que sigui ecològica, de comerç just, de proximitat i/o artesana.
 
ciutadania

Regala comerç just i economia solidària

Busca botigues de comerç just i iniciatives d’economia solidària al teu barri i fes regals plens de solidaritat i consciència. 

ciutadania

Fes pressió a les administracions públiques

Demana al teu ajuntament que faci un ús responsable dels diners públics i que es comprometi a garantir els drets humans i ambientals en tota la cadena de producció dels béns que adquireixi. Proposa que s’adhereixin al projecte internacional Ciutats pel comerç just i a la campanya Municipis lliures de la banca armada i per les finances ètiques.

ciutadania

Associa’t a una entitat de comerç just i/ o fes-te voluntària

 • La col·laboració econòmica és fonamental perquè les organitzacions de comerç just disposin de prou mitjans per dur a terme la seva tasca. Però fent-te’n sòcia fas molt més, ja que contribueixes a ampliar la base social que dona suport al moviment.
 
 • Fes-te voluntària: les botigues/entitats de Comerç Just i grups locals de les finances ètiques funcionen gràcies a la col·laboració de persones voluntàries. Consulta les entitats de comerç just de Catalunya i aquí els grups d’activisme de finances ètiques. També pots participar en l’organització de punts de venda per apropar el comerç just a més persones. Busca l’espai que s’adapta a les teves inquietuds i a la teva disponibilitat i participa-hi.
 
 • Organitza’t i mobilitza’t per l’economia solidària al teu entorn proper: Hi ha xarxes autogestionades a diferents punts del territori català que treballen per impulsar l’economia social i solidària.
 
ciutadania

Difon el comerç just, les finances ètiques i l’economia solidària

 • Explica què són les economies transformadores a la teva família, a les amistats, a la teva associació, a la teva feina, etc. Si tens un bloc o un web, pots escriure sobre aquests moviments o sobre iniciatives concretes, promoure activitats, etc. 
 • Publica a les xarxes socials informació sobre alternatives econòmiques per fer-les arribar a més gent. Segueix els perfils de LaCoordi a les diferents xarxes i els de les organitzacions que la integren, i ajuda’ns a difondre missatges transformadors.
 • Celebra el Dia Mundial del Comerç Just al teu municipi amb els materials que t’oferim des de La Coordi.
 • Informa’t de les activitats i campanyes que duem a terme a LaCoordi. Les pots trobar al nostre web i subscriure’t al nostre butlletí. 
 • Consulta i difon materials interessants com els del web de LaCoordi i el Jotrio.cat.

ciutadania

Organitza xerrades i activitats

Et podem ajudar a organitzar xerrades i altre tipus d’activitats, així com facilitar-te materials didàctics que t’ajudaran a introduir el comerç just, les finances ètiques i l’economia solidària a l’aula, al teu municipi, a la teva entitat…

ciutadania

OPCIONS PER A Empreses/entitats

empreses/entitats

Canvia de banc!

Passa’t a les finances ètiques

Les finances ètiques i solidàries fan compatible la rendibilitat econòmica amb la sostenibilitat social i ambiental. Amb el catàleg Dinerètic  podràs posar els teus diners al servei de la transformació social i conèixer quines són les entitats financeres que treballen sota els principis de la transparència, la participació i l’economia real. Trobaràs opcions tant de banca, opcions d’inversió i estalvi, assegurances ètiques i finançament.

empreses/entitats

marxandatge

Fes el teu marxandatge de comerç just
Samarretes de cotó ecològic, llibretes fetes amb paper reciclat, sabons naturals, bosses de cotó orgànic 100%… tota una gamma de productes promocionals de comerç just, ecològics i de l’economia solidària que es poden personalitzar per a la teva empresa o entitat. Pensat per a esdeveniments, festes, congressos, uniformes, etc.
Samarretes
Bosses de cotó orgànic i comerç just
Uniformes
Caramels
Altres productes

Si ets una iniciativa que ofereix aquest servei, posa’t en contacte amb nosaltres i t’afegirem al llistat.

empreses/entitats

Tria l’ opció que millor s’adapti a la teva realitat

Pots demanar a les teves proveïdores de vending que incloguin productes de comerç just com el cafè o el sucre. Si fas servir la màquina amb cafè en gra o busques una opció diferent de la proposta de vending, pots contactar amb les entitats de comerç just perquè t’informin de les diferents opcions.

empreses/entitats

càtering de comerç just

Demana càtering de comerç just per als teus esdeveniments o pauses cafè

Hi ha una gran varietat de productes locals, orgànics i de confiança, així com productes del Sud global amb certificat de comerç just (cafès, tes, infusions, sucs, galetes, sucres i paneles, xocolates i snacks). Una completa gamma amb què podràs oferir un esmorzar o un berenar deliciós amb valors, una aposta que segur que les persones assistents recordaran. 

empreses/entitats

Lots de Nadal o targetes regal

Encarrega lots o targetes regal per Nadal o dates especials

Per a dates assenyalades, opta per regals solidaris, de qualitat i amb valors. Donar suport al comerç just i a l’economia solidària és donar suport al desenvolupament de les comunitats de les famílies productores i a les nostres veïnes. Pots contactar amb les entitats de comerç just o economia solidària, o demanar a la teva proveïdora habitual que et prepari una proposta. També pots optar per fer targetes regals, una manera original de sorprendre i recompensar les persones treballadores, amb aquest detall original, pràctic i atractiu.

OPCIONS PER A LES INSTITUCIONS PÚBLIQUES

Canvieu-vos de banc

Passeu-vos a les finances ètiques i solidàries que fan compatible la rendibilitat econòmica amb la sostenibilitat social i ambiental. Podeu fer-ho progressivament: comenceu amb un departament i treballeu per estendre-les a tota la institució. Amb aquest catàleg podreu posar els diners públics al servei de la transformació social i conèixer quines són les entitats financeres que treballen sota els principis de la transparència, la participació i l’economia real. Trobareu opcions de banca, d’inversió i d’estalvi, d’assegurances ètiques i de finançament.

INSTITUCIONS PÚBLIQUES

Compra Pública Socialment Responsable​

Incloeu clàusules de comerç just i economia solidària per fer una Compra Pública Socialment Responsable

Cal garantir que no es vulneren drets en les cadenes de producció d’aquells productes i que estan produïts de forma respectuosa amb el medi ambient.

 • Contracteu màquines de vending, menjadors i empreses de càtering que compten amb gran varietat de productes certificats (des de cafè, cacau, sucre o infusions a sucs, galetes i xocolates) i de l’economia solidària.
 
 • Incloeu clàusules en les licitacions de tèxtil i uniformitat sol·licitant que el cotó sigui orgànic i de comerç just. Escriviu-nos a coordinacio@lacoordi.cat si voleu exemples de clàusules o assessorament sobre com començar a incloure el comerç just en les vostres licitacions
 
 •  Contracteu serveis financers ètics i solidaris.
 
INSTITUCIONS PÚBLIQUES

SUPORT a les entitats locals

Doneu suport a les entitats locals que promoguin les economies transformadores i un canvi de model respectuós amb les persones i el planeta.

Les entitats socials i les persones són la base de la transformació social, donar suport a entitats locals que promouen l’educació pel desenvolupament contribueix a generar una societat més critica i informada conscient dels impactes al sud global i conscienciada amb les alternatives al seu abast.
INSTITUCIONS PÚBLIQUES

Agrupeu-vos!

Una sola institució no pot fer seguiment de totes les possibles vulneracions en tots els seus contractes, però existeixen entitats que permeten fer un seguiment conjunt. Adhereix-te a Electronics Watch, organització de monitoratge independent, per exigir que es respectin els drets humans des de l’extracció del mineral fins a la producció del mòbil o ordinador que compreu a l’ajuntament, la universitat, l’hospital, etc. 

INSTITUCIONS PÚBLIQUES

Celebreu el Dia Mundial del Comerç Just

El segon dissabte del mes de maig és el Dia Mundial del Comerç Just, una oportunitat per parlar de les condicions de producció d’aliments quotidians com el cafè o la xocolata, de les grans vulneracions socials i ambientals del mercat tradicional i d’aquelles alternatives que garanteixen, entre altres, la no utilització de mà d’obra infantil, un preu mínim, salaris dignes, i el respecte al medi ambient. Organitzeu una activitat al vostre municipi, o doneu suport a entitats que hi participen.

 

INSTITUCIONS PÚBLIQUES

Presenteu una candidatura

A Ciutat/Universitat/Escola pel Comerç Just

Aquesta reconeixement internacional existeix des de fa 20 anys i enguany hi ha més de 2100 municipis arreu del món que han aconseguit aquesta insígnia. Aquesta iniciativa no només permet mostrar les bones pràctiques de les institucions públiques en aquest àmbit, sinó que serveix com a full de ruta per seguir millorant a llarg termini, ja que per aconseguir-la es demanen compromisos ferms com ara clàusules de Comerç Just en els concursos públics, l’impuls de campanyes de sensibilització i comunicació, o el mapatge i la promoció dels punts de venda transformadors, entre d’altres. 

INSTITUCIONS PÚBLIQUES

Adheriu-vos a projecteS TRANSFORMADORS

Per garantir ús responsable dels diners públics, adheriu-vos a campanyes que vetllen per garantir els drets humans i ambientals en tota la cadena de producció dels béns que adquireix

INSTITUCIONS PÚBLIQUES