Publicat el dia

“La pandèmia va afectar tota l’organització, però l’organització no va permetre que afectés les nostres vides”

Parlem amb Sidhamma Naikodi, treballadora tèxtil de Creative Handicraft (CH), a Mombai, India.

Com i quan vas començar a treballar a la CH?

Em vaig unir a Creative Handicrafts el 1985 per pura necessitat de satisfer les meves necessitats econòmiques bàsiques. Em van fer fora de casa i així vaig arribar fins a la senyora Isabel, la fundadora de Creative Handicraft, que em va ajudar a entrenar-me en la producció de roba i allà va començar el meu viatge. 

Has treballat alguna vegada en una empresa de comerç no just?

Mai he treballat en cap altre lloc que Creative Handicraft. Sempre he treballat en manualitats creatives. 

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

M’agrada tot aquí. Aquest no és un lloc per a l’ocupació, sinó un lloc que construeix les persones i les seves vides. Té cura de la dona per portar una vida de dignitat i autosuficiència. 

El comerç just té un fort compromís amb la igualtat de gènere. En aquest sentit, què destacaries del paper de la dona en el CH?

La majoria som dones. Les dones ho gestionem tot, aquí, estan a tots els nivells. Jo em vaig unir a Creative com una dona analfabeta sense coneixements, però avui visc una vida digna… i en aquest viatge he exercit com a cap de grup, i com a membre de la junta de govern de Creative.

Ens podries explicar una mica com equilibrar la teva vida laboral i les teves responsabilitats familiars? 

He gestionat tota la meva família sola. Em vaig unir a Creative quan el meu marit em va fer fora de casa amb tres fills. Vaig haver d’atendre els meus fills, gestionar la casa, i treballar a Creative per guanyar-me la vida. Tot això va ser possible perquè Creative em va donar suport en tot. 

Ens podries explicar com has viscut els impactes de la pandèmia a la feina?

La pandèmia va afectar tota l’organització, però l’organització no va permetre que afectés les nostres vides. Vam seguir rebent el nostre salari, tot i que les comandes de compra van ser menors, així que les nostres vides van continuar sense gaires canvis.

Hi ha alguna cosa que t’agradaria dir a les persones consumidores? 

Sí, les consumidores són el nostre pa. Si la consumidora no compra, no tindrem pa a casa. Comprar comerç just és comprar una peça de roba pagant un preu just en lloc de comprar-ne dues a un preu molt baix, i això té una repercussió molt positiva en les nostres vides.

NOTÍCIES RELACIONADES