Publicat el dia

“Aquí em sento lliure i en un entorn segur per treballar”

Soc Kalpana Bomble. Visc a Mumbai però vic d’una petita ciutat a Maharashtra. Vaig fer un curs de sastreria avançada de Animedh Charitable Trust al 2016 i treballo fent costura i brdats des de llavors. Tinc dues filles, i vull que les dues tinguin la millor educació.

Parlem amb Kalpana Bomble, treballadora tèxtil d’I was a sari, organització de comerç just de Mumbai, India.

Com i quan va començar a treballar a I was a Sari? Com vas aprendre a fer la teva feina (cosir, filar, teixir…)?

El 2017 vaig començar a treballar en el brodat i volia guanyar diners per a la meva família. A I Was a Sari em van donar 15 mesos de formació en un institut i després, durant els següents 15 dies també vam estar fent formació pràctica en la unitat de producció. 

Has treballat alguna vegada en una empresa que no sigui de comerç just?

Abans de casar-me vaig treballar en una empresa de fabricació de plàstics. La diferència que trobo és que aquí, a I Was a Sari, em sento lliure i en un entorn segur per treballar. 

Participes al projecte Now I Can (Ara puc)? Què significa aquest projecte per a tu?

He sigut una experiència increïble. Al començar amb Now I can vaig aprendre noves tècniques de brodat. Els ingressos em van ajudar a pagar les despeses escolars de les meves filles. 

El comerç just te un fort component de compromís amb la igualtat de gènere. En aquest sentit, què destacaries del paper de les dones a I Was a Sari?

A I Was a Sari em sento segura de mi mateixa. Sóc autosuficient econòmicament i vaig aprendre a prendre decisions per mi mateixa i per a la meva família. Tenim les mateixes oportunitats que els nostres companys masculins i l Was a Sari sempre ens anima a superar-nos a la nostra feina.

Com equilibres la teva vida laboral i familiar?

M’aixeco molt aviat a les 5h del matí, i intento tenir acabades totes les tasques domèstiques abans de les 10h. Després passo una hora amb les meves filles. Treballo 7 hores a la feina i després torno a casa. Després de treballar torno a les meves tasques familiars. El meu marit treballa com a conductor, i casi no pot ajudar-me mai, però durant les vacances s’assegura de donar-me suport.

Podria parlar-nos de com ha experimentat els impactes de la pandèmia en la seva vida personal i laboral?

Durant la segona onada jo estava malalta de Covid i el meu marit també. Els seus ingresos es van arurar completament, però jo vaig poder aconseguir un salari de supervivència gràcies a I Was a Sari, i allò va ser una increïble ajuda. En les dues ocasions, durant la primera i la segona onada, em vaig quedar atrapada a la meva ciutat natal i, a més, el cicló la va colpejar molt fort. Gràcies al salari de supervivència vam poder fer front a les despeses ocasionades per tots els danys.

Hi ha alguna cosa que vulgui dir a les consumidores?

M’agradaria donar les gràcies a totes les persones consumidores, ja que gràcies a elles aconseguim guanyar i créixer a la nostra vida, i canviar la situació en què ens trobem.

Vols afegir alguna cosa?

Amb més o menys mesura, has de fer tot el que estigui a les teves mans. Et farà estar orgullosa de tu mateixa. He vist créixer els meus ingressos un 47% des que vaig començar a treballar aquí.

Més informació sobre l’organització I was a sari aquí.

Kalpana Bomble

NOTÍCIES RELACIONADES