Publicat el dia

“El que més valoro de la feina són les idees construïdes en grup: totes pensem diferent però compartim i aprenem alhora”

Parlem amb Graziela Mombach, treballadora de la cooperativa Justa Trama, a Brasil.

Graziela Mombach

Com i quan va començar a treballar a Justa Trama?

Vaig arribar a la Justa Trama l’any de la pandèmia (un any que que ha marcat molta gent). Per a mi va ser un molt bon any perquè estava una mica deprimida, ja que jo cosia a casa i venia les peces produïdes per mi, però volia més, no em sentia satisfeta treballant sola (sempre m’haa agradat el contacte amb les persones, els intercanvis d’idees…). Sentia molta curiositat per ser part de la cooperativa i vaig deixar el meu número a la Nelsa, companya de Justa Trama. Un dia em va enviar un missatge de text i em va preguntar si m’agradaria fer mascaretes: i va ser llavors quan vaig conèixer de prop el treball que es fa aquí. Vaig entrar com a costurera perquè ja sabia cosir, però vaig perfeccionar la tècnica per les necessitats del grup. , sempre m’han agradar els reptes. Vaig aprendre molt de les companyes dia a dia. Després de 10 mesos de costura va arribar l’oportunitat en la part administrativa. I vaig dir que volia, estava disposada a canviar de sector però no sortir del mig dels fils i teixits … Vaig aprendre i encara estic aprenent a fer coses noves en relació amb els projectes de Justa Trama

Havies treballat en altres projectes de l’àmbit del comerç just o el cooperativisme?

Mai he treballat en empreses certificadades com comerç just, però sempre he tingut interès a contribuir a intercanvis més justos i equilibrats, entre un sistema i un altre, és a dir, contribuir a un comerç més just, augmentant el nivell social de totes les persones implicades, amb regles justes i transparents. A això sense oblidar la importància de la sensibilització de les consumidores per apostar per un consum responsable i sostenible.

Quant a la cooperativa, la diferència amb altres lloc on he treballat és la transparència en la rendició de comptes, el pagament just de preus, el compromís, la igualtat, l’apoderament econòmic de les dones, les bones condicions laborals i que proporciona formació, promou el comerç just i el respecte al medi ambient.

Què és el que més valores de la teva feina?

Els reptes del dia a dia em motiven a venir i fer la meva feina, emocionar-me, poder aportar el que sé i aprendre dels meus companys i companyes. El que més valoro de la feina són les idees construïdes en grup: totes pensem diferent però compartim i aprenem alhora coneixements i tècniques satisfactòries.

Com compagines la teva vida laboral i familiar?

És fàcil, perquè treballo prop de casa i la cooperativa és molt flexible si hem de solucionar temes familiars.

Què li diria a una persona consumidora?

Que està adquirint una peça de roba 100% cotó orgànic, sense tòxics, i ajudant a preservar la natura.

Vols afegir alguna cosa?

Avui tinc una visió diferent del consum. Estic aprenent com ajudar a protegir el nostre entorn, sobretot per a les generacions futures, i estic adquirint més consciència sobre els hàbits saludables.

NOTÍCIES RELACIONADES