Publicat el dia

“Fem més bonics els negocis donant a les dones el poder de canviar el seu futur amb ingressos justos i condicions de treball favorable”

Parlem amb Niki Gómez, membre d’I was a Sari, un projecte amb base Mumbai-Milan.

Explica’ns les bases del projecte I was a Sari

Els accesoris d’I Was a Sari (Mumbai-Milan) provenen de saris indis. Únic en la seva classe (One of a Kind ) és el nostre eslògan que fa referència a la bona naturalesa i singularitat que hi ha darrere de cada peça. Les consumidores dels nostres productes volen defensar la dona i el planeta i destacar amb estil.

Per demostrar que la moda pot ser bona per a la terra i la gent, així com per obtenir beneficis, I was a Sari ha guanyat premis com el Premi Lideratge en Moda Sostenible de Common Objective, la Catifa Verda d’Eco Age i el suport de la marca de luxe Gucci pel seu treball en l’economia circular.

Com cuideu del medi ambient i les persones?

D’una banda, sostenim que l’element més sostenible és el que ja existeix: utilitzem materials usats, és a dir, saris i restes d’stock, reduint els abocadors, les emissions de carboni i l’ús d’aigua. 

De l’altra, treballem amb dones artesanes de Mumbai que asseguren que les seves vides han canviat gràcies al seu treball aquí. “Fins ahir ens quedàvem a casa. Treballar a I Was a Sari, ens ha fet sentir respectades”, diu una d’elles, la Rubina Shaikh. I és que les nostres artesanes no deixen que els seus orígens els aturin: el seu treball amb nosaltres els ha portat a noves realitats: guanyar premis internacionals de moda i vestir a celebritats globals. 

La nostra visió és fer més bonics els negocis i ho fem donant a les dones el poder de canviar el seu futur amb ingressos justos i condicions de treball favorables.

D’on va sorgir la idea de crear roba a partir de saris vells i usats?

El nostre fundador Stefano va arribar a l’Índia i va quedar impressionat per la bellesa del Sari, la vestimenta tradicional de les dones índies. Els 5 metres de tela li van semblar ser un malbaratament quan es descartaven…!  Al mateix temps, buscava una manera d’apoderar les dones dels fons de la piràmide. Així que va reunir la seva sensibilitat de dissenyador italià amb el teixit indi, formant la marca I was a Sari que demostrar que els negocis es poden fer d’una altra manera, amb les persones i el planeta sent més importants que els beneficis. 

I Was a Sari és propietat de l’empresa matriu 2nd Innings Handicrafts, un negoci indi creat per Stefano Funari. I Was a Sari és el seu primer projecte. 

Des de quan treballeu en el moviment del comerç just?

El 2015 vam iniciar la nostra primera col·laboració amb un actor de comerç just: Oxfam Itàlia. Ara tenim altres clients que són importants actors del comerç just com els Artesans del Monde de França. Amb Oxfam el nostre treball va començar a través d’un esdeveniment internacional a Milà on el nostre fundador tenia una parada amb alguns dels nostres productes. Oxfam venia bufandes de Vietnam, així que en veure els productes i començar a parlar, vam decidir vendre junts. Van fer una comanda que era molt gran per a nosaltres i un repte per lliurar, però vam dir que sí i ho vam poder subministrar. La resta, com diuen, és història!

Quin diries que és el valor afegit de treballar en condicions de comerç just?

Hi ha una relació i na comprensió especial quan treballem amb socis de comerç just en els nostres reptes, com ara quant als terminis de lliurament . També hi ha molta estima pel que fem amb les nostres artesanes i els reptes als quals ens enfrontem, i s’acosten a les persones de la nostra organització, ens visiten, etc.

Com treballeu per contribuir a l’empoderament de les dones i a la igualtat de gènere?

Tot el procés en el qual treballem va en aquesta direcció. Treballem amb dones d’orígens molt conservadors. En lloc d’abordar el tema de la igualtat de gènere, que pot tenir moltes resistències, treballem amb les dones i les apoderem, donant-los, per exemple, ingressos regulars. Això crea respecte i estima tant per part dels membres masculins de les seves famílies com de la seva sogra que juga un paper clau. Quan la nora obté un salari fix i també pot mantenir el seu paper en la família, això condueix a una manera natural de guanyar-se el respecte i establir-se en la seva comunitat. 

Quins canvis creus que comporta per a les treballadores entrar en aquest projecte?

Les nostres treballadores es valoren més a elles mateixes, el que condueix a una major confiança. Abans eren en gran part no qualificades i es quedaven a casa sent mestresses de casa i mares. Ara poden pagar el seu camí i ser líders en les seves comunitats. Mesurem el seu èxit pel fet que poden aixecar el cap i mirar els seus directius als ulls, cosa que no feien quan van començar. 

Niki Gómez

NOTÍCIES RELACIONADES