Publicat el dia

Celebrem el nou acord vinculant per a la seguretat de les treballadores a Bangladesh

Després de mesos patint per la possible no renovació de l’Acord per a la seguretat a les fàbriques de Bangladesh, signat arran de l’esfondrament del Rana Plaza l’any 2013, finalment les marques i els sindicats han anunciat que hi haurà un nou Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la indústria tèxtil i de la confecció, que preservarà, ampliarà i permetrà expandir el primer acord.

Tot i així, com afirma la Campanya roba neta, aquí no acaba la lluita, perquè ara cal aconseguir que el major nombre d’empreses el signin per garantir que es podran fer inspeccions i millores a les fàbriques on milions de treballadors cusen la nostra roba.

Les organitzacions no governamentals signatàries de l’Acord de Bangladesh (conegudes com a testimonis signataris) –Clean Clothes CampaignWorker Rights ConsortiumMaquila Solidarity Network, i Global Labor Justice-International Labor Rights Forum– han declarat el següent:

“Acollim amb satisfacció aquest nou acord internacional de seguretat, que manté els elements vitals de l’innovador model establert per l’Acord de Bangladesh: l’aplicabilitat legal dels compromisos de les marques, la supervisió independent de l’acompliment de les marques, l’obligació de pagar als proveïdors preus suficients per garantir llocs de treball segurs, i l’obligació de deixar de fer negocis amb qualsevol fàbrica que es negui a operar amb seguretat.

L’èxit de les negociacions d’aquest estiu garantirà que es mantinguin i ampliïn els èxits en matèria de seguretat que l’Acord ha aconseguit a Bangladesh. Aquest model, que ha salvat milers de vides a Bangladesh, s’estendrà ara a altres països on les vides de les persones treballadores segueixen estant en perill diàriament. Vuit anys després de la signatura de l’Acord original, el nou Acord Internacional dona l’important i esperat pas d’ampliar la seva cobertura més enllà de Bangladesh.

És vital que aquest procés es dugui a terme amb rapidesa i sense reserves en benefici de les treballadores del sector tèxtil i de la confecció, que fa molts anys que reclamen millors mesures de seguretat. En virtut del nou acord, la continuació dels avenços aconseguits a Bangladesh en els últims vuit anys en matèria de seguretat d’edificis i contra incendis, i l’ampliació del programa més enllà de Bangladesh, es garantiran mitjançant la tasca de la Secretaria de l’Acord, un organisme de supervisió totalment independent amb autoritat per verificar i fer complir a les marques. I el que és més important, només les marques que estiguin disposades a signar el nou acord executable podran beneficiar-se de les inspeccions i altres serveis a Bangladesh, el que garantirà la igualtat de condicions sense tractament desigual.

Totes les marques de roba i tèxtils responsables -les marques que donin algun valor a les vides de qui cus la seva roba- signaran aquest nou acord. És especialment important que les marques i els minoristes que no van signar l’Acord original signin aquest. Aquestes marques han triat conscientment arriscar les vides de les treballadores de les seves fàbriques contractades; la seva imprudència ha d’acabar ja.

Felicitem els centenars de sindicats, organitzacions de la societat civil, parlamentaris i governs de tot el món que han advocat aquest any per la continuïtat de l’Acord. Els seus esforços han estat fonamentals per obtenir aquest bon resultat. Ara hem de centrar la nostra atenció a garantir que totes les marques que es proveeixen de peces de vestir procedents de països d’alt risc, al sud d’Àsia i més enllà, signin el nou Acord Internacional de Seguretat.”

Ineke Zeldenrust, coordinadora internacional de la Clean Clothes Campaign, ha dit: “Amb aquest nou acord s’iniciarà l’esperada expansió d’aquest model que obliga les marques a retre comptes legalment a altres països on la vida de les persones treballadores segueix estant en perill. En molts d’aquests països, els sindicats i les organitzacions de defensa dels drets laborals fa anys que demanen que es prenguin mesures efectives en l’àmbit de la seguretat laboral. Ens alegrem que aquest acord es converteixi ara en una cosa veritablement internacional i esperem que s’ampliï aviat als països on la necessitat i la demanda són més grans “.

“Els treballadors de la confecció a Bangladesh solien morir per dotzenes i centenars fent samarretes i jerseis per a les principals marques de roba del món. L’Acord va posar fi a aquest horror. Sempre que un nombre suficient de marques el signi, aquest nou acord garantirà que alguna cosa així no torni a passar”, ha declarat Scott Nova, director executiu del Consorci per als crets dels treballadors.

NOTES

  • L’anunci de les marques i els sindicats negociadors està disponible al lloc web de l’Acord de Bangladesh: https://bangladeshaccord.org/resources/press-and-media/2021/08/25/brands-and-unions-reach-agreement-on-new-expanded-worker-safety-pact
  • Els sindicats de treballadores de la confecció i les organitzacions de drets laborals del Pakistan fa molt de temps que demanen l’expansió del model de l’Accord al Pakistan. Aquest informe de 2019 posa en relleu les seves demandes i la urgència d’ampliar el programa de l’Accord al Pakistan:  cleanclothes.org/PakistanSafety/view.
  • La setmana passada, Clean Clothes Campaign, European Center for Constitutional and Human Rights, i Worker Rights Consortium van publicar un informe jurídic en el qual es detalla que les marques responsables en virtut de l’actual legislació francesa i de la futura legislació alemanya en matèria de diligència deguda empresarial podrien ser considerades responsables si decideixen no signar un nou acord: L’expiració de l’Acord de Bangladesh planteja un risc de responsabilitat per a les marques de roba.

NOTÍCIES RELACIONADES