Publicat el dia

L’abril i #LesVidesQueVestim

El 24 d’Abril es compleixen 9 anys de l’ensorrament de l’edifici Rana Plaza a Bangladesh, que acollia més de 5.000 persones que fabricaven peces de vestir per a una dotzena de marques, la majoria d’aquestes esteses per tot el món. Les treballadores portaven setmanes queixant-se de les vibracions a l’edifici i les esquerdes a les parets, però ningú els va fer cas. Més de 1.100 persones, en la seva majoria dones joves, van morir en una tragèdia que podria haver-se evitat, i 2.500 van resultar ferides. 

Rana Plaza es considera el quart desastre industrial més gran de la història i enguany, les entitats Moda Sostenible BCN, Fashion Revolution Espanya, SETEM Catalunya – Roba Neta i LaCoordi ens hem unit per treballar conjuntament aquesta campanya amb el lema Les vides que vestim.

La indústria de la moda convencional es basa en l’ explotació de la mà d’ obra i els recursos naturals. La riquesa i el poder es concentren a les mans d’uns pocs, i el creixement i els guanys es recompensen per sobre de tot. Les grans marques i els minoristes produeixen massa ràpid i ens manipulen en un cicle tòxic de consum excessiu. 

Mentrestant, la majoria de les persones que fabriquen la nostra roba no reben el pagament suficient per satisfer les seves necessitats bàsiques, i ja senten els impactes de la crisi climàtica, que la indústria de la moda alimenta. Com a ciutadania del món, totes tenim el poder d’actuar. Ara és el moment de defensar juntes per un nou sistema de moda just, regeneratiu, restaurador i revolucionari.  

Hem de demanar millores de les condicions  laborals per a les persones que cusen la roba que vestim, sigui on sigui que es fabriqui. Com a consumidores, tenim molt a dir, podem exigir que les marques es responsabilitzin de tota la seva cadena de producció. I també tenim alternatives: reutilitzar, reparar, la roba de segona mà, les matèries primeres fruit del reciclatge i les iniciatives sostenibles i de comerç just. Ara és el moment d’una revolució de la moda, perquè, què sabem de les vides que vestim? La roba sostenible i el comerç just són una alternativa: minimitza l’impacte sobre el medi ambient, garanteix i respecta els drets laborals de les persones treballadores i potència l’economia circular, buscant una sostenibilitat econòmica i justa. No és qüestió de comoditat, sinó de consciència. 

Com a consumidores, tenim part de la responsabilitat (i el poder) de fer possible el canvi. I també l’obligació d’exigir que les grans companyies siguin transparents en la traçabilitat.

les vides que vestim abril

Inscripcions per a les taules rodones en lína:

19 d’abril a les 19 h. Women fashion revolution. 

Taula rodona sobre la dona i el tèxtil. Amb Leonor Garcia d’Oxfam Intermón; David Diaz de Quijano d’Oikocredit; Miriam Ponsa dissenyadora de moda sostenible; Josep Pagà professor de BAU, Centre Universitari d’Art i Disseny;  i Verónica Larrain, responsable de Trashion Fab de Moda Sostenible BCN. Organitza: LaCoordi, Moda sostenible BCN i BAU, Centre Universitari d’Art i Disseny. Enllaç per accedir a la retransmissió en directe aquí.

28 abril a les 18.30 h. Qui fa la meva roba? 

Converses amb els grups productors de comerç Just de l’Índia i Bangladesh. Amb la participació de Niki Gómez de l’entitat I Was a Sari, Johny Joseph de Creative Handicrafts i Indro Dasgupta de Craft Resource Center. Modera Joanjo Martinez, president de World Fair Trade Organization i membre d’Oxfam Intermón. Organitza: LaCoordi. Inscripció aquí.

NOTÍCIES RELACIONADES