Parlem amb la Pili Garcia, voluntària de la botiga de comerç just de Lleida que està gestionada per Oxfam Intermón i Càritas Diocesana de Lleida.
- Com vas endinsar-te en el moviment del comerç just?
Vaig començar a fer de voluntària fa tretze anys: un dia vaig entrar a una botiga d’Oxfam Intermón per comprar un foulard, em va agradar molt la botiga i els productes que tenien, però sobretot les voluntàries, i tot el que em van explicar sobre comerç just. De fet, a partir d’aquell dia em vaig quedar com a voluntària.
2. Quant temps hi dediques a la setmana? Quines tasques fas?
Sempre he dedicat 12 hores a la setmana mínim, al principi perquè volia aprendre-ho tot i després cada vegada més perquè el voluntariat enganxa i m’agrada molt dedicar aquest temps lliure que tinc a ajudar a aconseguir que persones tan lluny de nosaltres puguin canviar les seves vides amb el seu treball i dignament. Actualment faig de responsable de la botiga i m’encanta fer tot el possible perquè la botiga funcioni molt bé i formem un equip molt implicat en el foment del comerç just.
3. Què t’aporta aquest voluntariat?
Dedicar aquest temps al voluntariat, m’aporta moltes coses positives: una gran satisfacció sabent que en fer-ho puc ajudar a canviar la vida de moltes persones, per un futur millor, sense pobresa i amb dignitat pel seu treball; la possibilitat de conèixer moltes pesones, companyes i clients, amb les mateixes inquietuds; em permet estar activa i enriquir el meu temps, aprenent i sentint-me útil; em permet lluitar per canviar el món en molts aspectes, pel treball digne, per la igualtat entre homes i dones, pel canvi climàtic.
4. Què li diries a una persona per animar-la a sumar-s’hi com a voluntària? I a una consumidora que dubta entre un producte de CJ i un producte de la indústria convenciacional?
A una persona per animar-la a ser voluntària li diria que comenci i que poc a poc anirà descobrint que el temps que s’hi dedica té molt valor i aporta molta satisfacció. Als clients els diria que no dubtin entre triar un producte de comerç just o un altre perquè el que s’aconsegueix amb la compra d’un i l’altre no té comparació, perquè quan més es coneix el comerç just més convençut es pot estar que a través de les nostres compres podem transformar el món.
5. Quina lectura, pel·lícula, podcast… ens recomanaries per despertar la nostra consciència crítica en l’àmbit de la justícia econòmica?
Com a extra, recomano el llibre Tu consumo puede cambiar el mundo de Brenda Chavez. També
qualsevol podcast de Tierra Madre on explica moltes característiques dels productes de comerç just que val la pena conèixer (cotó orgànic, producció lliure de pesticides, treballs fets per petits grups productors…) i el documental Veus per una economia transformadora de La Coordi.