Publicat el dia

Eines per promoure el comerç just i l’ESS localment

El 26 d’octubre coorganitzem la jornada “Eines per promoure el comerç just i l’ESS localment” de 10 h a 14 h al Casal Cívic de Sant Pere (ps del Vint-i-dos de Juliol, 337) a Terrassa, juntament amb l’Ajuntament de Terrassa, la Xarxa Cafè Ciutat i Ciutats pel Comerç Just.

Durant el matí es presentaran diferents iniciatives i bones pràctiques en la promoció del comerç just des d’ens locals de Catalunya (entre elles la Xarxa Cafè Ciutat, les activitats en torn al Dia Mundial del Comerç Just, o els Municipis pel Comerç Just). Tot seguit, es realitzarà una visita a la torradora de cafè d’Alternativa3, l’única torradora de cafè de comerç just de Catalunya, i membre de LaCoordi.

La jornada s’adreça a regidors/es i personal tècnic d’ajuntaments (principalment de les àrees de cooperació, solidaritat, economia social i solidària, educació i medi ambient). Podeu inscriure-us aquí i consultar el mapa per saber com arribar-hi.

Programa:

9:30 h Cafè just de benvinguda.

10 h Benvinguda institucional a càrrec de l’Ajuntament de Terrassa.

10:10 h  El comerç just i l’ESS com a eines de transformació social global, a càrrec de LaCoordi.

10.20 h Les economies transformadores amb visió Nord-Sud, a càrrec de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

10:30 h  Com aterrar el comerç just des dels ens locals, a càrrec de la Diputació de Barcelona.

10:40 h Carrusel d’entrevistes: Bones pràctiques pel comerç just des dels ens local. Moderació a càrrec de LaCoordi.

  • Economia social i solidària i comerç just: teixint aliances des dels municipis, a càrrec de l’Ajuntament de Terrassa i la XMESS.
  • La sensibilització de la ciutadania: El Dia Mundial del comerç just, a càrrec de l’Ajuntament de Sabadell.
  • Compra pública i el treball en xarxa: Ciutats pel comerç just, a càrrec de l’Ajuntament de Manresa.

12 h Espai de treball: Com podem treballar el comerç just d’ara en endavant? Treballarem al voltant de les següents preguntes:

  • Quines necessitats teniu identificades per avançar en l’agenda del comerç just?
  • Com us seríem de millor ajuda? 
  • Com us agradaria treballar a partir d’ara?
  • Com us imagineu el treball en xarxa?
  • Altres propostes de futur…?

13 h Visita a la torradora de la cooperativa Alternativa3.

14 h Tancament.

Sobre l’enfocament de la jornada: 

El comerç just és una relació comercial internacional basada en el diàleg, la transparència i el respecte, on es treballa sota criteris de justícia social i sostenibilitat econòmica i ambiental. El comerç just i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides comparteixen la mateixa finalitat i un plantejament integral que inclou l’aspecte econòmic, personal, social i ecològic.

Per tal d’incentivar i regular una economia global més igualitària i sostenible, els governs locals poden desenvolupar i implementar reglamentacions adequades per propiciar l’assoliment de mitjans de vida sostenibles, respecte pels drets humans, un ingrés digne i un salari digne per a les productores i treballadores de les cadenes de subministrament globals. Les polítiques públiques tenen el potencial d’impulsar l’adopció del comerç just i promoure la implementació de les pràctiques de comerç just a través de, per exemple, la compra pública ètica o les activitats de sensibilització.

L’objectiu principal d’aquesta jornada és potenciar les polítiques públiques a Catalunya en suport al comerç just, la justícia global i les economies transformadores. Aquest intercanvi busca enfortir el compromís pel comerç just per part de les administracions públiques i ens locals participants, generant sinèrgies i aprenentatges d’altres municipis catalans. Es vol contribuir a aconseguir que el comerç just sigui un aspecte central de la compra pública socialment responsable i d’activitats de sensibilització i d’educació per a la ciutadania global. Al mateix temps es vol potenciar la interconnexió entre diferents administracions públiques catalanes compromeses amb aquesta agenda transformadora, i també dintre dels mateixos ajuntaments, entre diferents departaments (buscant aliances entre Cooperació, Solidaritat, Economia Social i Solidària, Cultura o Promoció Econòmica), en la línia de seguir treballant per la coherència de polítiques tal com estableix l’Agenda de París.

NOTÍCIES RELACIONADES