Publicat el dia

Comerç just i hip-hop a Terrassa i Manresa

Durant l’any 2023, hem seguit treballant en l’àmbit de la música urbana i el públic més jove, i per això hem realitzat un projecte de transformació ecosocial comunitària a Terrassa i Manresa que ha donat com a fruit dues noves cançons de hip-hop sobre comerç just.

A Terrassa s’ha treballat juntament amb El Lokal, espai jove que es troba al barri de Sant Llorenç, on acompanyen i treballen amb les persones entre 12 i 25 anys, oferint activitats gratuïtes pensades per aprofundir i treballar aspectes relacionals i personals. A Manresa, s’ha realitzat amb el grup d’estudiants de Batxillerat artístic de l’Institut Lluís de Peguera, i els ha servit per posar en pràctica diferentes matèries que treballen durant el curs.

Ens els dos casos, es va fer un primer taller per explicar què era el comerç just i el consum responsable. Després, amb l’acompanyament de la cooperativa Versembrant, van realitzar tallers musicals de hip-hop per tal que de manera autònoma els grups treballessin la lletra de la cançó i decidissin la música que volien utilitzar. Un cop es va enregistrar la part musical, es va passar a realitzar el videoclip, també pensat, dissenyat i organitzat pel mateix col·lectiu protagonista.

Les dues cançons, que podeu escoltar en aquests dos enllaços (Terrassa: Qui fabrica, qui consumeix? i Manresa: Sobreexplotats) s’han presentat al concurs de Hip Hop per la Pau organitzat per l’ICIP. El grup jove de El Lokal també va fer un taller de grafiti que ha donat com a resultat un dibuix col·lectiu a la paret de la seva seu, que reflecteix tot el que han après i ressalta el que més els ha impactat.

Aquest projecte rep el suport del departament de Cultura de la Generalitat i la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, l’Ajuntament de Manresa, El Lokal i l’Institut Lluís de Peguera.

NOTÍCIES RELACIONADES