Publicat el dia

“A aquestes alçades, caldria ser activista de moltíssimes coses”

Parlem amb Nora Hannisdal, membre del grup Finètikas impulsat per FETS per fer una recerca participativa sobre joves i finances ètiques.

1. Quan i com vas conèixer les finances ètiques?
Vaig conèixer la idea de les finances ètiques durant la carrera, quan un amic estava intentant obrir un compte bancari. Aprendre sobre les finances islàmiques també em va ajudar a entendre el concepte. Després vaig aprendre una mica més en una taula rodona sobre la idea d’una “banca social” l’any 2018.

2. Per què vas decidir fer activisme econòmic en aquest àmbit?

Vaig decidir ser part del projecte “Finétikas”, un estudi sobre joves i finances ètiques després de participar en l’escola d’activisme econòmic perquè es tractava d’un projecte amb molta implicació i que no es podria fer en qualsevol moment (com ser xinxeta, per exemple). Estem portant a terme un estudi sobre les percepcions de les joves de les finances ètiques. D’altra banda, també participo en projectes d’impuls de l’economia social i solidària.

3. Has vist algun canvi social en els darrers anys quan parles de FE?

Al meu parer, el fet que l’economia social i solidària estigui creixent i que sigui també cada cop més visible, també fa que les finances ètiques i solidàries estiguin més visibilitzades. Però potser la meva percepció també té a veure amb el fet que jo els darrers anys m’he interessat més per l’economia ecològica i solidària.

4. Cal ser activista per confiar en les FE o es pot ser sòcia “i prou”?

A aquestes alçades (tal com està el món) caldria ser activista de moltíssimes coses, però, no necessàriament de les finances ètiques. En aquest sentit es pot ser “sòcia i prou”. Si no, seria demanar massa implicació i doble-militàncies, sobretot si seguim treballant 40 hores setmanals…

5. Què li diries a una persona que encara dubta on dipositar els seus diners?

Li preguntaria quines consideracions i valors personals podrien afectar la seva decisió, posant el focus en les inversions. La resta de la conversa dependria de la seva resposta.

6. Quina lectura, pel·lícula, podcast… ens recomanaries per despertar la nostra consciència crítica en l’àmbit de la justícia econòmica?

Bona pregunta. El tipus contingut que més m’atrau a mi personalment són els articles ben escrits. No podria indicar-ne només un de sol, així que us deixo alguns autors (no tots fan referència a la justícia econòmica però sempre va bé una mica de context i de crítica capitalista):

Yayo Herrero. Ausencias y extravíos (serie)

Luís Gonzales Reyes – estrategias frente al colapso

Estrategias decrecentistas.

¿Qué implica que la economía sostenible genere más empleo que la sucia?

Más sostenibilidad igual a reducción de la jornada laboral.

Jason Hickel: 

How a new money system could help stop climate change
Basic income birthright eliminating poverty

Tots els vídeos i materials divulgatius de Positive Money/Dinero Positivo, tot increïble i súperaccessible.

IPCC – què s’haurà de fer? (sobre l’informe que sortirà l’any que ve)

El TED d’ Antonio Turiel per situar-nos en el context del segle 21, amb molt bona capacitat de divulgació.

Una mica d’esperança: Recuperem El Futur – Trobada de moviments per la justícia climàtica, social i feminista.

NOTÍCIES RELACIONADES