Parlem amb en Joan Triadú, voluntari de la botiga d’Oxfam Intermón a Terrassa, per conèixer la seva experiència i motivació.
1. Com vas endinsar-te en el moviment del comerç just?
Sempre he tingut sensibilitat envers la situació social, de jove en moviments de caire polític i de gran en organitzacions que treballen per la justícia social i econòmica.
2. Quant de temps hi dediques a la setmana? Quines tasques fas?
En concret en activitat directament vinculada al comerç just només hi dedico un matí a la setmana, fent voluntariat en la botiga de desenvolupament sostenible i consum responsable que Oxfam Intermón disposa a Terrassa.
3. Què t’aporta aquesta tasca?
Personalment, la satisfacció de saber que estic contribuint a la lluita per una societat més justa i un món més sostenible. Socialment, a relacionar-me i col·laborar amb persones que estan dedicant part de la seva vida en els mateixos projectes i filosofia.
4. Què li diries a una persona per animar-la a sumar-s’hi com a voluntària? I a una consumidora que dubte entre un producte de CJ i un producte de la indústria convencional?
A una possible voluntària, li diria que tots som necessaris per fer millor la nostra societat. Dedicar-hi una petita part de la teva vida pot significar el benestar de molta gent, d’aquí i del tercer món, que sense la teva col·laboració mai tindrà cap oportunitat.
I a una consumidora, que la garantia d’un producte que ha estat elaborat de forma sostenible, sense contaminants, i garantint les condicions de les persones que l’han elaborat bé val l’esforç de la petita diferència de preu que pugui tenir. És una gran contribució a optar per un món diferent, millor i sostenible per als nostres fills.
5. Quina lectura, pel·lícula, podcast… ens recomanaries per despertar la nostra consciència crítica en l’àmbit de la justícia econòmica?
De pel·lícules n’hi ha moltes. Potser de les que darrerament he vist recomanaria Moonlight i de documentals The Corporation, que es pot veure gratuïtament a Youtube.