Publicat el dia

Publiquem el mapa del comerç just a Catalunya

LaCoordi hem impulsat una col·laboració amb Pam a Pam, el mapa de l’economia social i solidària, per fer més accessibles els projectes de comerç just que tenim a l’abast al nostre territori. L’objectiu del mapa és mostrar l’articulació entre el moviment del comerç just i les iniciatives de l’economia social i solidària per tal de fer evidents els valors i les pràctiques compartides.

Al mapa s’hi poden trobar botigues especialitzades en comerç just, que ofereixen tota mena de productes d’alimentació, tèxtil i artesania: Oxfam Intermón (Barcelona, Girona, Tarragona, Terrassa, Vilanova i la Geltrú), Can Butinyà (Banyoles), la botiga solidària de la Fundació Grup Tercer Món (Mataró), La Botiga de Comerç Just (Lleida)… També hi apareixen iniciatives ciutadanes i de base comunitària, més o menys vinculades a ONGD i a d’altres grups de solidaritat. Es tracta d’experiències com la de Mans Unides GironellaBosco Global Navas (Barcelona) o el Grup de Solidaritat És l’Hora (Sant Adrià de Besòs), que posen una parada de productes de comerç just als seus municipis amb una periodicitat setmanal i/o aprofitant esdeveniments locals.

Destaquen també d’altres iniciatives que, des de les lògiques de l’agroecologia o del moviment residu zero, fan una aposta pels productes alimentaris de comerç just. Els licors Tres Cadires (Arbeca) fan servir sucre certificat, mentre que a Etikal Market (Sabadell), Les Biològiques (Barcelona) i El Brot (Reus) s’hi pot trobar cafè d’Alternativa3. En aquesta línia, el mapa pretén reflectir la presència de punts de venda de comerç just arreu de Catalunya, enfortint la vessant territorial d’aquesta opció de consum conscient. És per això que s’inclouen experiències de petit comerç (herbodietètiques, fleques, carnisseries, restauració) que ofereixen productes de comerç just, en alguns casos en el marc de la campanya Cafè Ciutat.

A més de ser un recurs pràctic per a qualsevol consumidora conscient dels impactes globals del seu consum local, el mapa demostra que la proximitat no és incompatible amb la defensa dels drets de les productores al sud global, fent evident la complementarietat dels 10 principis del comerç just i els criteris de l’economia social i solidària.

Mapa comerç just a Catalunya

NOTÍCIES RELACIONADES