Publicat el dia

“Moltes productores es van formar a BaSE i més tard van començar a treballar de forma independent”

Sóc Misty Papia Hazra. Tinc 26 anys. Visc en una casa petita amb el meu marit, el meu pare, la meva mare, la meva germana petita i el meu fill de 3 anys. Vaig estudiar el desè grau (equivalent al nivell O) però no vaig poder continuar els meus estudis a causa de la pobresa i el matrimoni precoç. El meu marit és l’encarregat d’una botiga. Els ingressos del meu marit i els meus garanteixen totes les despeses dels 6 membres de la família. 

Parlem amb Misty Papia Hazra, treballadora de BaSE Bangladesh, organització de comerç just membre de la World FairTrade Organization.

1. Com i quan vas començar a treballar a BaSE Bangladesh? 

Em vaig assabentar per un amic de l’existència de BaSE i de la seva feina en l’àmbit del comerç just. Immediatament em vaig posar en contacte amb ells per a buscar una oportunitat de treball. Després d’orientar-me, BaSE em va contractar com a promotora de mostres. Ara aprenc a bordar a mà i a cosir a màquina amb la meva mare. 

2. Has treballat abans en una empresa que no sigui de comerç just? Si és així, ¿quines diferències trobes? 

Abans treballava en una sastreria. El propietari de la botiga no em pagava bé ni amb regularitat. Em pagaven a preu fet. Les condicions de treball eren molt dures i arriscades. A més, sovint s’abusava de la feina. Però amb BaSE estic rebent un pagament just. Les condicions de treball són excel·lents. Sento que soc part de l’entitat i de la meva feina. 

3. El comerç just té un fort compromís amb la igualtat de gènere. En aquest sentit, ¿què destacaries del paper de les dones a BaSE Bangladesh?

A BaSE totes les productores són dones. BaSE s’esforça per garantir la igualtat de gènere: les dones i els homes obtenen els mateixos avantatges i gaudeixen dels mateixos drets. Les productores són lliures de deixar la feina i organitzar-se pel seu compte. Tenim molts exemples de productores que es van formar i treballar a BaSE i més tard van començar a treballar de forma independent.

4. Com compagines la teva vida laboral amb les responsabilitats familiars? 

Els membres de la meva família també col·laboren en les tasques domèstiques, per la qual cosa faig la meva feina de forma independent i sense problemes. Estic orgullosa de la meva feina i de la meva família. 

5. Podries parlar-nos de com heu experimentat els impactes de la pandèmia a BaSE? I en la teva vida personal?

Bangladesh és el segon país més afectat per la covid del sud d’Àsia, després de l’Índia. Hem tingut gairebé 2 anys de confinament, la qual cosa va afectar la nostra producció, la distribució de matèries primeres i els enviaments. BaSE va prendre mesures immediates per protegir les productores de la covid i aquesta precaució va ajudar a protegir-nos i a mantenir la seguretat. 

Però amb el confinament, els pobres es van empobrir. A més, el suport del govern era insuficient. Després del tancament, la vida va tornar a ser normal. Per garantir uns ingressos sostenibles als grups productors durant la pandèmia, els nostres socis, entre els quals es troba Intermon Oxfam, ens van proporcionar comandes de treball i fons per lluitar contra la covid : es van distribuir mascaretes i desinfectants per a les mans i es van repartir incentius en efectiu. Les mascaretes, produïdes pels grups de productors de BaSE, van generar oportunitats de treball també per a 59 persones; els desinfectants per a mans van ser recollits a les fàbriques que ajuden a impulsar l’economia local. I l’incentiu en efectiu, va ajudar les productores a comprar aliments en aquests temps difícils.

6Vols afegir algun missatge per a les consumidores? 

Que apostin pel comerç just perquè això proporciona més oportunitats de treball, fet que ajuda al desenvolupament socioeconòmic sostenible de les nostres famílies. I gràcies a la campanya pel suport i la cooperació amb les dones de Bangladesh.

BaSE-Bangladesh

NOTÍCIES RELACIONADES