I tu, què tries? Aquest mes, passa’t al comerç just!
Les consumidores tenim poder. Tenint en compte les repercussions locals i globals del nostre consum, podem transformar el món en què vivim. Si reivindiquem un consum més just, podem avançar cap a un model que posi la vida dels pobles i la natura al centre.
La crisi desencadenada per la Covid-19 ja ha provocat que, mentre les grans multinacionals multiplicaven els seus beneficis, les treballadores hagin perdut més de 3 bilions d’euros en salaris des de l’inici de la pandèmia. Aquest no és un fet circumstancial i, segons l’OIT i el PNUD, pot tenir efectes devastadors de llarga durada en els drets humans i ambientals, augmentant la pobresa i la fam, així com el risc del treball forçós i infantil i la desforestació. Aquests efectes nocius i injustos de les cadenes de subministrament els pateixen més intensament les dones i les poblacions del Sud Global.
Però hi ha lloc per a l’esperança, des dels moviments de Comerç Just ens organitzem per produir i comercialitzar assegurant uns pilars bàsics compartits amb les Finances Ètiques i l’Economia Social i Solidària: la generació d’oportunitats per a productores desfavorides; la transparència i responsabilitat en els processos de fabricació i comercialització; les pràctiques comercials justes; salaris justos i dignes per a les treballadores; l’eliminació del treball forçós i infantil; l’eradicació de la discriminació, l’assoliment de la igualtat de gènere i la llibertat d’associació; bones condicions de treball; el desenvolupament de capacitats; i el respecte al medi ambient.
Tenim el poder de triar un consum conscient que inclogui el Comerç Just i vetlli per unes relacions comercials justes per a totes les parts, incloses les del Sud Global. Enguany també reclamem a les responsables polítiques una reconstrucció amb justícia a la crisi desencadenada per la Covid-19 per no tornar a caure en els mateixos errors.
Aquest maig, passem-nos al Comerç Just!