Entre el 2 i el 16 de desembre, l’Estació de França de Barcelona acollirà l’exposició fotogràfica “Empoderades. Dones del Comerç Just”. La mostra inclou fotografies i testimoniatges de treballadores de cooperatives del Marroc, Nicaragua i l’Índia per donar a conèixer com el comerç just afavoreix l’ocupació de les dones amb ingressos dignes, estables i igualitaris, i fomenta la seva participació social per consolidar la seva independència econòmica i apoderament personal. A més, el comerç just contribueix a trencar amb els rols de gènere i a l’avanç en la necessària igualtat de gènere.
L’exposició ha estat impulsada a Catalunya per LaCoordi – Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Catalunya i la Coordinadora Estatal de Comercio Justo i compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. La mostra d’aquest desembre també té el suport d’Adif, que ha cedit l’espai per exposar-la en el marc del seu programa Estación Abierta. A través d’aquest programa es posen de forma gratuïta a disposició d’organitzacions sense ànim de lucre i institucions públiques espais a les estacions per a la realització d’iniciatives culturals, socials i mediambientals, sempre sota criteris de responsabilitat social i sense finalitats comercials. L’entrada és lliure.
“Empoderades” recull testimonis de treballadores de cooperatives que es dediquen a la producció de cafè a Nicaragua, de roba i productes tèxtils a l’Índia i d’oli d’argània al Marroc. “Ja no soc la dona que estava a casa cuidant de la família. M’han obert una porta perquè jo mateixa pugui tirar endavant”, diu des de la seva finca de cafè l’agricultora nicaragüenca Johana Montenegro. Des del Marroc, Amina Ait Taleb, presidenta d’una de les cooperatives productores d’oli d’argània, explica: “Hem aconseguit trencar el mite que una dona per ella mateixa no té els mitjans per a tirar endavant amb èxit”. A l’Índia, des del taller de confecció de la seva cooperativa, Guddiva Yadav compte: “Soc la primera dona de la meva família que treballa, em sento orgullosa d’això i a més soc un exemple per a la generació més jove.”