Un any més, impulsem la XXIII campanya amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just que tindrà lloc el 14 de maig. Durant tot el mes hi haurà activitats programades a diferents municipis de Catalunya que us donarem a conèixer per engrescar-vos a participar-hi. Podeu adherir-vos al manifest i a la campanya per enfortir un comerç internacional just en aquest formulari, i si programeu activitats al vostre municipi, feu-nos-les saber en aquest altre per sumar esforços en la difusió.

Un any més, volem recordar-vos que les consumidores tenim poder i, si tenim en compte les repercussions locals i globals del nostre consum, podem transformar el món en què vivim. Alhora, cal exigir a les responsables polítiques un compromís cap a la societat i el planeta.

TEMA PRINCIPAL: I tu, què tries? Aquest maig, passa’t al comerç just

Volem seguir treballant en el missatge bàsic de comerç just i posar l’objectiu en visibilitzar les alternatives que tenim al comerç convencional, com el comerç just i les finances ètiques. La campanya d’enguany durarà també durant tot el mes de maig, i comptarà amb activitats en format presencial i digital. Es tornarà a centrar en el Jotrio.cat, que també tindrà contingut actualitzat.

IMATGE UNIFICADA #JOTRIOCOMERÇJUST

Mantenim la imatge unificada per a totes les activitats programades, donant continuïtat a la campanya del 2021 #JoTrioComerçJust. Més avall trobareu els materials editables per seguir aquesta estètica comuna que faci de paraigües de totes les activitats celebrades a Catalunya pel Dia Mundial del Comerç Just.

A més, estrenarem un nou web central de campanya amb recursos sobre les diferents alternatives del consum que tenim a l’abast (alimentació, tèxtil, electrònica, etc.) i diferents materials infogràfics per a les xarxes socials que posin en valor els principis i els processsos de la producció de comerç just en relació a la convencional. Els missatges principals quedaran recollir a la nova exposició I tu què tries?, que cedirem als municipis que ho demanin.

ACTIVITATS

BATUCADA

Després de la pandèmia tornem amb moltes ganes d’activitats presencials. Volem sortir al carrer, fer-nos sentir a través del ritme i la música, i per això proposem portar el missatge del comerç just al carrer. Per això, organitzarem una batucada a la plaça Virreina de Barcelona el 14 de maig, i proposem a tots els municipis que n’organitzin una per animar la ciutadania a escoltar el nostre missatge del comerç just i les finances ètiques. Un cop finalitzin l’espectacle es llegirà el manifest i es podrà veure la nova exposició I tu què tries? A més, de 10 h a 12h tindrà lloc la ruta “On puc comprar productes de comerç just a Gràcia”, dinamitzada per Pam a Pam, que recorrerà diferents iniciatives del barri posant èmfasi en la seva relació amb el Sud. Inscripcions aquí.

També proposem que els grups de batucada rebin una formació sobre comerç just i finances ètiques. Això ho podeu fer a través dels grups locals de comerç just del vostre municipi, amb activitats del catàleg o els podeu convidar a participar a la formació híbrida (presencial a la Lleialtat Santsenca i també en línia) que organitzarem en format tast de xocolata el dia 2 de maig (podeu visionar l’activitat, que vam enregistrar, aquí).

CONVERSES AMB PRODUCTORES DEL SUD

Instalives

D’altra banda, per donar veu a les protagonistes del Sud Global, impulsarem 4 converses a instagram per apropar les entitats productores del Sud amb diferents agents de l’economia social i solidària locals. Us convidem a totes a participar-hi, fer-ne difusió o replicar-ho amb entitats locals dels vostres municipis.

➢ Dimecres, 11 de maig a les 18.30 h. Parlem de cafè, amb:

Gemma Pedemonte, de Bioconsum – Molsa.

Betzabé Hernández Miguel, de la CLAC i Unión Majomut (Mèxic)

➢ Dimecres, 25 de maig a les 18.30 h. Parlem de roba sostenible, amb:

Nelsa Nespolo, de la Justa Trama (Brasil).

➢ Dimecres, 1 de juny a les 18.30 h. Parlem de finances ètiques, amb:

David Díaz de Quijano, d’Oikocredit Catalunya

Abel Fernández, de Conacado.

➢ Dimecres, 9 de juny a les 18.30h. Parlem de sucre, amb:

Tais Bastida, del grup de consum La Bajoca.

Laura López, de Manduvirá (Paraguai).

Taula rodona en línia

El 26 de maig, durem a terme la taula rodona “Qui fa la meva roba?”, una conversa entre productores de tèxtils de comerç just de l’Índia i Bangladesh i dissenyadores i consumidores de Catalunya (ponents a confirmar). Inscripcions aquí.

ACTIVITATS DE LA COORDINADORA ESTATAL DE COMERCIO JUSTO: “Charlas empoderadas”

Activitats organitzades per la Coordinadora Estatal de Comerç Just, i visibles a través del seu canal de Youtube.

ALTRES ACTIVITATS

A més, us deixem el nou catàleg de laCoordi actualitzat amb una proposta molt diversa de tallers, xerrades, videofòrums…per la justícia global.

També us tornem a animar a jugar al jo interactiu jotrio.cat, i acompanyar el nostre protagonista en les seves decisions de consum i comprovar els seus impactes!

Aquí teniu el resum d’accions que vam fer el dia de la trobada de presentació de la campanya.

MATERIALS DE CAMPANYA

A continuació us deixem tots els materials que hem preparat perquè utilitzeu si heu organitzat activitats al vostre municipi. Són materials editables i podeu col·locar la informació pertinent.