Publicat el dia

BaSE és propietat de 10000 persones productores i el 99% són dones

BaSE és una organització de comerç just sense ànim de lucre creada a Bangladesh per coordinar i promoure els productes artesanals de diversos grups de dones fabricants fora del corrent principal i que produeixen diversos tipus d’articles fets a mà com cistelleria de fulla de palmera datilera i yute, macramé de yute, brodat a mà de nakshi,  roba de dona i accessoris. BaSE utilitza matèries primeres locals i els productes són naturals, biodegradables i reciclables. Tots els productes estan fets a mà i són sostenibles.

Parlem amb Shourove Ansari, coordinador de BaSE Bangladesh.

Quantes persones formen part de BaSE Bangladesh?

BaSE són les sigles de Bangladesh Shilpo Ekota, que significa Artesans Units de Bangladesh. BaSE és propietat de 5.000 persones productores (el 99% són dones) organitzades en 17 grups de productors i amb més de 3.000 productes. Els grups productors procedeixen de comunitats marginades.

Des de quan treballa Base Bangladesh en el moviment del comerç just?

Des del principi BaSE n’és conscient i segueix els principis dels moviments de comerç just. BaSE és membre actiu de la WFTO (Organització Mundial de Comerç Just) des de 1999.  El 2014, en el primer procés garantit, BaSE es va convertir en membre garantit. 

Com treballeu per contribuir a l’empoderament de les dones i a la igualtat de gènere?

La missió de BaSE és permetre a les dones de Bangladesh teixir per elles mateixes la seva dignitat, la seva consciència i la seva autosuficiència amb les seves pròpies mans i la seva artesania, inspirant-se en les seves tradicions i el seu llegat artesanal.

Podries parlar-nos una mica de la vida de les treballadores abans d’entrar en l’organització? Quins canvis creus que els aporta aquest projecte?

Gràcies al ferm suport dels compradors i socis a llarg termini, la majoria de les productores de BaSE van aconseguir comprar algunes terres, reconstruir les seves cases, enviar els seus fills a l’escola fins a la graduació i comprar vaques per als seus marits. Cap dona seguiria fent una feina tan dur com treballar amb el yute, fer trenes amb ell, cosir-les de diferents formes, etc.

Parlem de dones que no han pogut anar a l’escola, que als 16 anys surten del seu segon matrimoni i que són considerades una càrrega per als seus pares: i a BaSE són elegides per exercir un paper important en els grups i prenen part activa en tota la presa de decisions, com la preparació dels preus, el control de qualitat, la comptabilitat, l’emmagatzematge i l’embalatge…Si pensem en tot això, podríem afirmar que han sortit de la pobresa. 

I no parlem de casos únics i excepcionals, sinó que molts membres del grup de dones comparteixen la mateixa actitud; obliden la timidesa davant els diferents compradors que venen a visitar-les, responen i fan explicacions encara que no sàpiguen anglès; els “governants” del poble les tenen en compte … bé, podríem afirmar que han sortit de la pobresa. 

Existeix una gran diferència respecte a altres empreses que no produeixen de forma ètica? 

Tenim una relació molt activa i pràctica amb les organitzacions de comerç just sòcies de BaSE.

  • El comerç just de BaSE marca una gran diferència en garantir diferents principis, com ara la creació d’ oportunitats per als productors econòmicament desfavorits, transparència i responsabilitat en la producció i en totes les activita, pràctiques comercials justes en els grups i organitzacions, pagament d’ un preu just
  • Garantir l’ absència de treball infantil i de treball forçat
  • Compromís amb la no discriminació, la igualtat de gènere i la llibertat d’associació
  • Garantir bones condicions de treball
  • Proporcionar el desenvolupament de capacitats
  • Respectar el medi ambient

Podria parlar-nos una mica de la col·laboració d’Oxfam en el moment de la tempesta Amphan? 

La tempesta superciclònica Amphan va ser un potent i mortal cicló tropical que va causar amplis danys a Bangladesh el maig del 2020.  Les cases dels productors de BaSE també van ser destruïdes i danyades pel cicló. Tenim la sort que immediatament el nostre soci Oxfam Intermón va estendre el suport a les víctimes d’Amphan. El fons de promoció del mercat de 5.000 euros s’ha convertit en un suport d’emergència als grups productors. A través d’aquest fons, hem proporcionat suport a 12 famílies, s’ha construït una casa completa i s’ha reparat parcialment. 

Quines mesures prenen per minimitzar l’impacte en el medi ambient?

BaSE utilitza matèries primeres locals i els productes són naturals, biodegradables i reciclables. Tots els productes estan fets a mà i són sostenibles. El magatzem funciona amb energia solar i utilitza aigua de pluja. El sistema cobreix les necessitats diàries de la casa BaSE i estalvia a les factures d’electricitat, a més de reduir la petjada de carboni.

Què pot fer una consumidora per estar segura que el que compra no repercuteix de forma negativa en les treballadores que el produeixen o en el medi ambient?

BaSE és un membre de la WFTO que garanteix el comerç just. Les activitats de la BaSE han estat supervisades regularment per un auditor extern.  A més, el comitè i el panell d’assessors de la BaSE supervisen regularment les activitats quotidianes. BaSE és propietat de dones productores, per la qual cosa es garanteix que el procés de treball i el medi ambient tenen un impacte positiu.  

BaSE Bangladesh

NOTÍCIES RELACIONADES