La Xarxa de Municipis pel Comerç Just i les Economies Transformadpores és… està formada per..La Xarxa de Municipis pel Comerç Just i les Economies Transformadpores és… està formada per..

La Xarxa de Municipis pel Comerç Just i les Economies Transformadpores és… està formada per..La Xarxa de Municipis pel Comerç Just i les Economies Transformadpores és… està formada per..

OBJECTIUS i ACTIVITATS

Per enfortir les economies transformadores…

La Xarxa de Municipis pel Comerç Just i les Economies Transformadores és un espai de treball, articulació i incidència per promoure les pràctiques econòmiques que respecten els drets humans, la justícia global i el respecte pel medi ambient.

LaCoordi  dinamitza aquesta xarxa, dona suport als municipis participants, i genera materials, continguts i formacions per enfortir les economies transformadores arreu de Catalunya. Cada municipi té unes necessitats i capacitats diferents, per tant, la Xarxa facilitarà que els municipis puguin participar-hi segons les seves prioritats anuals, i en la mesura que els sigui possible. 

 

Com neix la Xarxa?

Des de fa 25 anys, municipis de tota Catalunya han vist el comerç just com una eina per promoure la justícia global i l’economia social i solidària, i l’han promogut entre la seva ciutadania. Hi ha municipis que organitzen activitats, que fan campanyes de sensibilització, que l’ inclouen com a criteri en la compra pública socialment responsable o fins i tot que donen suport a projectes de cooperació en països del sud global.

Fa més d’una dècada 11 municipis es van enxarxar per impulsar la Xarxa Cafè Ciutat, amb el suport de la Fundació Tercer Món de Mataró i la cooperativa Alternativa3. I des de 2022 diferents municipis catalans han iniciat els tràmits per aconseguir el reconeixement internacional com a Ciutats pel Comerç Just demostrant un compromís de la ciutadania i dels ajuntaments en comunicació accessibilitat, sensibilització i compra publica socialment responsable.

L’any 2023, es va decidir anar més enllà i crear aquesta nova Xarxa de Municipis pel Comerç Just i les Economies Transformadores. La xarxa pretén ser un espai de treball, articulació i incidència per promoure les pràctiques econòmiques que respecten els drets humans, la justícia global i el respecte pel medi ambient.

Aquestes són les línies de treball i prioritats per al 2025 i 2026.

Mes mundial del comerç just

LaCoordi crea una campanya anual amb materials editables i gratuïts per a tots els municipis de Catalunya. Per tal de millorar l’impacte i identificar les necessitats reals del territori, es vol generar un espai on els municipis puguin participar-hi de forma més directa i activa:
• Identificar materials necessaris per als ajuntaments.
• Pensar activitats innovadores.
• Compartir experiències, bones pràctiques o reptes.

S’ha identificat la necessitat de generar campanyes i continguts compartits entre els municipis (sobretot cap a la ciutadania en general). Les biblioteques i escoles s’han identificat com a possibles espais de sensibilització on es pot fer especial incidència, però la campanya hauria de ser per a tota la ciutadania en general.
• Crear un calendari compartit de dates rellevants o diades internacionals.
• Participar en la creació de la campanya.
• Elaborar material comunicatiu conjunt de la Xarxa (material per a xarxes socials, o nota de premsa).

La Xarxa ha de servir per promoure aliances tant internes dins els ajuntaments, com entre ajuntaments catalans, o entre ajuntaments i/o actors de l’estat espanyol i internacionals. Una de les formes d’aconseguir aquest objectiu és amb la participació a la campanya internacional Ciutats pel Comerç Just.
• Participar a les jornades estatals/globals anuals d’aquest projecte.
• Identificar referents en qüestions de campanyes, compra pública, coherència de polítiques, etc.
• També es veu important poder tenir vincle amb el departament d’economia o d’economia social i solidària. LaCoordi es posarà en contacte amb la
XMESS per veure possibles aliances, però el municipis poden també detectar quina seria la millor manera de relacionar-s’hi a nivell local, i
demanar suport a LaCoordi per realitzar aliances.

S’ha acordat tenir una reunió presencial anual que es podrà complementar amb formació o presentació de casos de bones pràctiques segons el que es consideri més important.
• S’ha identificat com a prioritari tenir formació en temes de comunicació, com ara com comunicar/promocionar/fer difusió del CJ; com relacionar el CJ amb les desigualtats generades pel colonialisme; campanyes i activitats realitzades que han funcionat; com apropar els productes de CJ a la ciutadania (parades, botigues, etc.).
• Es podria convidar ciutats referents espanyoles a Catalunya.
• Compartir coneixements, reptes i bones pràctiques.

Manresa és reconeguda com a primera ciutat catalana pel comerç just

Manresa ha rebut el segell de Ciutat pel Comerç Just, una distinció atorgada pel programa internacional Fair Trade Towns, que ha impulsat una xarxa de 2.200 ciutats a tot el món, de més de 30 països, compromeses amb el comerç just i un model de vida sostenible i justa. Es tracta de la primera ciutat a Catalunya en rebre aquest reconeixement. La candidatura de Manresa ha estat impulsada per la Taula de Comerç Just, d’on forma part l’Ajuntament i diferents entitats, i ha rebut el suport de la Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques de Catalunya (LaCoordi).

Actualment, ja hi ha més de 2.000 localitats arreu del món considerades Ciutats pel Comerç Just. A l’Estat espanyol, la iniciativa hi va arribar més tard, però a hores d’ara ja hi ha una quarantena de localitats involucrades, de les quals més de la meitat ja han rebut el reconeixement com a Municipi pel Comerç Just. Entre aquestes, algunes de les dimensions de Còrdova, Bilbao, Lleó o Madrid. A Catalunya, on el projecte és impulsat per LaCoordiManresa era el primer a obtenir-lo, al novembre del 2022, però ja hi ha altres ciutats amb la sol·licitud del reconeixement aprovada per ple.


Podeu llegir el reportatge sencer a Sentit crític.

MUNICIPIS DE LA XARXA