Sequera. Crisi. Fam. Desplaçaments forçats. Guerres i invasions. Més i més desigualtats. Ecoansietat. Col·lapse.

Aquest és el futur que ens espera? Aquest és el futur i el present que hem construït o, més ben dit, que han construït: governs, lobbies i multinacionals amb directors milionaris que exploten les seves treballadores, evadeixen impostos, privatitzen serveis públics o agreugen l’emergència climàtica. Des de 2020, la riquesa dels cinc homes més rics del planeta s’ha duplicat i la de 5000 milions de persones s’ha reduït. Segons Oxfam Intermón, necessitaríem 230 anys per acabar amb la pobresa. En canvi, en una dècada podríem tenir el primer bilionari del planeta.

Aprofitem aquest mes del comerç just per insistir en que existeix un altre futur possible. Existeix un altre present possible. El comerç just fa més de 80 anys que demostra que existeix un altre forma de producció, comercialització i consum més equitativa, justa i transparent. Regits per principis econòmics, socials i ambientals, es pot produir sense explotació infantil, pagant preus justos que permetin el desenvolupament de les comunitats i respectant el medi ambient. La reducció dels intermediaris i les relacions comercials a llarg termini beneficia a les persones productores i els sistemes de certificacions i garanties de tercers donen seguretat i confiança a les persones consumidores per saber que el que estan comprant està produït d’acord amb els seus valors.

Existeixen també unes finances ètiques, que només financien projectes de l’economia real, sostenibles i que no vulneren drets humans, socials o ambientals. En un moment d’immobilitat de la comunitat internacional, malgrat les mobilitzacions de la societat civil davant dels conflictes d’Ucraïna i Palestina, cal recordar que tres de cada quatre armes no existirien sense el finançament de les entitats financeres tradicionals. I és que el comerç just va més enllà de la seva dimensió comercial: és un moviment que denuncia i fa incidència a favor d’una economia que respecta els drets humans, convertint-se així en un pilar fonamental d’una economia de pau.

Per aconseguir un canvi real i abordar la crisi climàtica, hem d’exigir als governs que augmentin les regulacions al sector privat, prohibeixin els paradisos fiscals i els monopolis. L’enriquiment d’unes poques persones no pot passar per sobre dels drets i la salut de la resta. Hem d’exigir que es respectin els drets humans i ambientals en tots els esglaons de les cadenes de producció i, al mateix temps, cal reforçar les alternatives econòmiques que posen les persones i el planeta al centre.

Com a ciutadania, podem contribuir a aquestes alternatives fent un consum més crític i responsable. Amb cada petita compra que fem, cada cafè o xocolata que prenem, podem construir societats més justes.

Jo trio un futur just, jo trio el comerç just.

Més informació sobre la campanya aquí.