Aquest mes de maig, 279 municipis se sumen a la celebració del Mes Mundial del Comerç Just per promoure un model econòmic just amb les persones i el medi ambient. Enguany, la XXVI edició de la campanya posa el focus en el paper de la petita pagesia del Sud global i de Catalunya, que comparteix valors i reptes per tirar endavant i fer front al poder de l’agroindústria.
L’acte central de la campanya es durà a terme el 8 de maig a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, amb l’estrena del documental “Terra compartida” que mostra la visita a Catalunya de Laura López, una cooperativista sucrera del Paraguai que treballa amb el comerç just, i s’apropa a diferents projectes agroecològics locals com ara la cooperativa Mas La Sala de Sant Pau de Seguries, Mel La Calma de La Garrotxa o L’Enllaç de l’Ebre. A partir de les seves converses, podrem veure com el respecte per la salut de les persones i el medi ambient, la dignitat de les treballadores, la preocupació per l’equitat de gènere o la importància de la comunitat forma part dels seus projectes.
La celebració del Mes del comerç just enxarxa desenes d’entitats, escoles, instituts, universitats, comerços i institucions públiques i ens interpel·la a fer un consum conscient i recordar que les nostres decisions de compra tenen repercussions locals i globals, socials i ambientals. La col·laboració amb la xarxa de biblioteques públiques es fa cada any més gran i ja compta amb 205 participants, entre les quals es troben 8 bibliobusos que se sumen per primer any a impulsar activitats al voltant de la justícia global. De la mateixa manera, també augmenten els mercats participants i ja en són 35 els que programen tallers de piruletes de xocolata o d’estampació de bosses de comerç just, exposicions sobre la temàtica o difusió de materials de sensibilització. Pel que fa als centres educatius, 54 escoles i instituts han ampliat els seus fons amb llibres sobre comerç just i economia crítica i promouran racons de lectura a les seves biblioteques, així com el concurs de dibuix fet a mà dirigit a infants de 5 a 12 anys que vulguin expressar el que es suggereix el comerç just mitjançant l’art.
A més, durant les properes setmanes s’organitzaran fires, tallers, contacontes, taules rodones i espectacles a pobles i ciutats per animar les consumidores a donar suport a la petita pagesia que treballa amb el comerç just i l’agroecologia tenint cura de la nostra salut i de la del planeta, així com reivindicar la necessitat que rebin també més suport institucional.
El comerç just és més vigent que mai tenint en compte l’augment de desigualtats globals i les múltiples crisis que afrontem com a societat. A Catalunya, el compromís municipal amb aquest sistema comercial internacional que planta cara a l’hegemònic ha agafat embranzida en els darrers anys, com ho demostra el fet que Manresa va ser la primera ciutat catalana a rebre el reconeixement internacional “Ciutats pel Comerç Just” a finals de 2022. El proper 7 de maig, Sant Boi de Llobregat es convertirà en la segona ciutat amb el títol, ja que compleix amb tots els indicadors requerits per impulsar el comerç just al municipi. L’entrega oficial tindrà lloc a les 16.30 h a la Sala de conferències de Can Massallera (C- Mallorca, 30). Altres municipis també han presentat candidatura per obtenir aquest títol, com ara Terrassa, Lleida o Sant Cugat del Vallès, i estan esperant la resolució.