Publicat el dia

Construïm el futur

Dissabte 25 de febrer al migdia centenars de persones hem reclamat, dins del Fòrum per la Transició Ecosocial, un canvi de rumb en les polítiques públiques i hem demanat mesures per abordar de manera ambiciosa l’emergència climàtica i la crisi energètica, deixant de banda els macroprojectes, i impulsant així una transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica. 

L’ acció s’ha emmarcat dins del Fòrum per la Transició Ecosocial que, durant dues jornades (24 i 25 de febrer), ha reunit a Barcelona diferents representants de moviments i actors socials, per treballar un full de ruta de propostes i accions compartit entre tots els moviments i actors socials participants. Divendres es va realitzar una taula rodona amb representants de lluites ja en marxa que ens van compartir les seves victòries i les seves estratègies per aconseguir-les i, dissabte, es va centrar en un treball per grups al voltant de 5 grans estratègies: mobilització, denúncia i resistència; comunicació i relat; construcció d’alternatives econòmiques; reforç del teixit i la governança comunitària; i incidència institucional i sobre els marcs normatius.

Les entitats impulsores, entre les quals ens trobem LaCoordi juntament amb la Xarxa d’Economia Solidària, Coòpolis, l’Observatori del Deute en la Globalització, Rebel·lió o Extinció Barcelona i Girona, o la Xarxa per la Justícia Climàtica, volem promoure una transició ecosocial que sigui democràtica i que estigui al servei de la gent, i no de les grans empreses, ja que creiem que no és compatible amb projectes com el Hard Rock, els Jocs Olímpics, el Quart Cinturó o l’ampliació de l’aeroport. 

Durant el Fòrum, també s’ha presentat el «Manifest per una Transició Ecosocial Justa i Democràtica», un manifest que reclama un nou model cultural basat en la cooperació, la justícia social, la corresponsabilitat i la inclusió de diferents perspectives. Promovem un model social que respongui a les necessitats bàsiques del conjunt de la població, en equilibri amb els ecosistemes on vivim, tenint en compte els sectors més vulnerables.

Aquest manifest és només el punt de partida en la construcció d’un front comú de moviments, entitats i col·lectius que defineixi i empenyi una transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica, un projecte polític que ens permeti construir un món on valgui la pena viure i que respecti els límits biofísics del planeta.

El fòrum també ha servit com a espai de trobada i articulació de molts moviments i organitzacions amb objectius comuns, per prendre la iniciativa davant la inacció de les institucions. Aquesta proposta s’enfronta al model econòmic de la patronal i de les grans corporacions que, tot i els seus intents de greenwashing, es basa en el desenvolupament de macroprojectes i en l’ampliació d’infraestructures. És per això que, la trobada ha estat un escalfament per la gran manifestació unitària convocada pel 4 de març, a Barcelona, en contra de l’ampliació de l’aeroport, del projecte Hard Rock i el Quart Cinturó.

Fòrum transició ecosocial

NOTÍCIES RELACIONADES