Prendre’ns seriosament l’emergència climàtica i els seus efectes implica qüestionar i transformar els fonaments de l’economia capitalista a la vegada que ens preparem per les emergències que vindran. Saber com respondre-hi en el marc d’una Transició Ecosocial Justa és un deure pendent.
La catàstrofe produïda a València el passat 29 d’octubre posa en evidència la falta de preparació per respondre als efectes de l’emergència climàtica i les dramàtiques conseqüències de la falta de previsió. Però també evidencia un model amb mirada curt-terminista que prioritza l’acumulació de beneficis econòmics i que ha construït els seus fonaments d’esquena a la natura.
Parlem d’inacció en els moments previs a la tempesta quan, tot i les alertes emeses per Aemet i la confederació hidrogràfica del Xúquer, no es prenen les mesures de prevenció necessàries, així com en els moments immediatament posteriors, quan els serveis d’emergència tarden a desplegar-se agreujant encara més la tragèdia. Però també d’una previsió que hagués hagut de produir-se molt abans, per anticipar-se a les amenaces que suposa el canvi climàtic per un territori exposat de forma històrica al fenomen de les DANA. Un fenomen que ara, amb un Mediterrani sobreescalfat, s’agreuja i encara es farà més recurrent i potent.
Si d’alguna cosa han de servir aquests fets és per obrir-nos els ulls i veure la realitat del que suposa l’emergència climàtica, els efectes de la qual, no ho oblidem, ja es veuen per tot el món i ja acumulen moltes més víctimes (només en l’últim any podem sumar les inundacions de Brasil, Afganistan i l’Índia, entre moltes altres). El canvi climàtic, sumat a la urbanització descontrolada promoguda per interessos especulatius, ens posa en perill, especialment als barris i territoris més populars.
Les organitzacions firmants volem expressar la nostra preocupació i intenció de seguir treballant en tres eixos fonamentals:
1. Restauració i reparació des d’una lògica de justícia climàtica i feminista.
2. Depuració de responsabilitats polítiques i empresarials.
3. Adaptació i prevenció de cara a futures emergències per reduir-ne els riscs.
Podeu llegir el comunicat complet amb els tres eixos detallats i adherir-vos-hi al web de l’Observatori del Deute en la Globalització.