Sequera. Crisi. Fam. Desplaçaments forçats. Guerres i invasions. Més i més desigualtats. Ecoansietat. Col·lapse.

Aquest és el futur que ens espera? Aquest és el futur i el present que hem construït o, més ben dit, que han construït: governs, lobbies i multinacionals amb directors milionaris que exploten les seves treballadores, evadeixen impostos, privatitzen serveis públics o agreugen l’emergència climàtica. Des de 2020, la riquesa dels cinc homes més rics del planeta s’ha duplicat i la de 5000 milions de persones s’ha reduït. Segons Oxfam Intermón, necessitaríem 230 anys per acabar amb la pobresa. En canvi, en una dècada podríem tenir el primer bilionari del planeta.

Aprofitem aquest mes del comerç just per insistir en que existeix un altre futur possible. Existeix un altre present possible. El comerç just fa més de 80 anys que demostra que existeix una altra forma de producció, comercialització i consum més equitativa, justa i transparent. Regits per principis econòmics, socials i ambientals, es pot produir sense explotació infantil, pagant preus justos que permetin el desenvolupament de les comunitats i respectant el medi ambient. La reducció dels intermediaris i les relacions comercials a llarg termini beneficia a les persones productores i els sistemes de certificacions i garanties de tercers donen seguretat i confiança a les persones consumidores per saber que el que estan comprant està produït d’acord amb els seus valors.

Existeixen també unes finances ètiques, que només financen projectes de l’economia real, sostenibles i que no vulneren drets humans, socials o ambientals. En un moment d’immobilitat de la comunitat internacional, malgrat les mobilitzacions de la societat civil davant dels conflictes d’Ucraïna i Palestina, cal recordar que tres de cada quatre armes no existirien sense el finançament de les entitats financeres tradicionals. I és que el comerç just va més enllà de la seva dimensió comercial: és un moviment que denuncia i fa incidència a favor d’una economia que respecta els drets humans, convertint-se així en un pilar fonamental d’una economia de pau.

Per aconseguir un canvi real i abordar la crisi climàtica, hem d’exigir als governs que augmentin les regulacions al sector privat, prohibeixin els paradisos fiscals i els monopolis. L’enriquiment d’unes poques persones no pot passar per sobre dels drets i la salut de la resta. Hem d’exigir que es respectin els drets humans i ambientals en tots els esglaons de les cadenes de producció i, al mateix temps, cal reforçar les alternatives econòmiques que posen les persones i el planeta al centre.

Com a ciutadania, podem contribuir a aquestes alternatives fent un consum més crític i responsable. Amb cada petita compra que fem, cada cafè o xocolata que prenem, podem construir societats més justes.

Jo trio un futur just, jo trio el comerç just.

Més informació sobre la campanya aquí.

Entitats/persones adherides:

Ajuntament d’Esplugues de Llobregat
Ajuntament de l’Aldea
Ajuntament de Badia del Vallès
Ajuntament de Calella
Ajuntament de Girona
Ajuntament de Manresa
Ajuntament de Sant Adrià de Besòs
Ajuntament de Vallirana
Ajuntament de Vallirana
Ajuntament de Vallirana
Ajuntament de Vallirana
Ajuntament de Vallirana
Ajuntament de Vallirana
Ajuntament de Vallirana
Alternativa 3
Anne Waha Jewellery
Arran de terra SCCL
Associació Dona Pas
Associació Oikocredit Catalunya
Associació Sitges Solidari
Biblioteca Central de Cornellà
Biblioteca Central de Cornellà
Biblioteca de Viladecans
Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès
Biblioteca Infant Pere
Biblioteca Josep Pla
Biblioteca M. Serra i Moret
Biblioteca Marcel·lí Domingo
Biblioteca MN Joan Avinyó de Cubelles
Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA
Biblioteca Pública de Cervià de les Garrigues
Biblioteca Pública Marià Vayreda d’Olot
Biblioteca Punttic de la nou de Gaia
Biblioteca Ramon Bordas i Estragués
Col·lectiu Mirada Colibrí
Comunalitat Urbana de Ripollet – Populus Labora
Consell Comarcal Alta Ribagorça
Delegació de Missions
El Rodal SCCL
Espai Gramenet
FETS, Finaçament Ètic i Solidari
Fundació Autònoma Solidària
Fundació Grup Tercer Món
Grup de consum La Bajoca
Il·lusions (Alternativa Global)
Merkamontgat
Oxfam Intermón
Unió Segones Oportunitats
Universitat Rovira i Virgili
XES, Xarxa d’Economia Solidària
Xarxa Solidària Sant Cugat del Vallès