LA COORDI - Comerç Just i Finances Ètiques

La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques és una entitat de segon grau formada per Alternativa3, FETS, Oxfam Intermón, SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària. Es va crear l’octubre de 2018, com a fruit de la campanya “Som Comerç just i Banca Ètica” que portava prop de 20 anys promovent al maig la Festa del Comerç Just per tot el territori, gràcies al treball conjunt de grups locals i ajuntaments.

L’agrupació té com a principal objectiu articular el Comerç Just i les Finances Ètiques a Catalunya, en el marc de l’Economia Solidària, per seguir denunciar les injustícies i les vulneracions dels drets humans en les cadenes de subministrament i en les relacions comercials Nord-Sud, i alhora posar en valor les alternatives econòmiques que tenim a l’abast com a mecanismes de canvi social i econòmic.

Pots consultar el nostre marc estratègic 2025 per veure en detall els eixos de treball i els objectius que ens plantegem aquí.

La nostra missió

Contribuir a la justícia econòmica global a través de la coordinació, articulació i promoció de les iniciatives de Comerç Just, Finances Ètiques i Economia Solidària. Amb aquest objectiu, fem sensibilització, incidència i denúncia social i política.

La nostra visió

Viure en un món on les relacions econòmiques Nord/Sud siguin justes i on els drets humans (laborals i ambientals( dels països productors siguin respectats.

ENTITATS SÒCIES

Us presentem una a una les cinc entitats membres de ple dret que conformen La Coordi – La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques: Alternativa3, FETS, Oxfam Intermón, SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària.

logo alternativa3
Alternativa3

AlterNativa3

AlterNativa3 és una cooperativa de productes ecològics de Comerç Just que ofereix alternatives responsables, sostenibles i de qualitat als productes de consum habitual, en especial cafè, cacau i sucre de canya.

Actualment són la única elaboradora de cacau ecològic de Comerç Just a Espanya. Aposten per la qualitat, la innovació, la responsabilitat i sostenibilitat social i mediambiental, treballant per justícia social, el respecte pel Medi Ambient i la sostenibilitat econòmica.

FETS - Baròmetre

FETS

FETS-Finançament Ètic i Solidari és una associació de segon nivell que agrupa entitats catalanes del Tercer Sector i l’Economia Social i Solidària, que volen promoure el finançament ètic i solidari al nostre país.

Des de la seva creació l’any 1999, FETS treballa per anar visualitzant que la banca ètica va més enllà d’una idea o d’un etern projecte i que és quelcom tangible i real.

logo oxfam intermon
Productora cafè Birungi Jesca a Uganda.

Oxfam Intermón

Oxfam Intermón és una organització internacional que treballa per combatre la la desigualtat, la pobresa i la injustícia.

Impulsa la producció, distribució i venda de productes de Comerç Just treballant colze a colze amb comunitats de l’Amèrica Llatina, l’Àsia i l’Àfrica des de fa dècades. 

logo setem
SETEM Catalunya

SETEM Catalunya

SETEM Catalunya és una organització no governamental de solidaritat internacional, independent i participativa que, juntament amb organitzacions del Sud, sensibilitza sobre les desigualtats Nord-Sud, en denuncia les causes i promou transformacions personals i col·lectives per aconseguir un món més just i solidari.

logo XES
Fira d'Economia Solidària

Xarxa d'Economia Solidària

La Xarxa d’Economia Solidària és una organització formada per més de 400 sòcies.

Defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació. Una nova forma de produir, distribuir i consumir, i representa una alternativa viable i sostenible per satisfer les necessitats individuals i globals.

ENTITATS COL·LABORADORES

Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran

L’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran és un espai per a la divulgació de l’economia social i solidària i la promoció del cooperativisme, de l’Aran a la Cerdanya, i de l’Alta Ribagorça a l’Alt Urgell, passant pels dos Pallars. 

Fan fomacions, acompanyaments i activitats per apropar els valors i les pràctiques de les cooperatives i de l’economia social i solidària als Pirineus. 

Dóna Pas - Associació de Dones Solidàries

Dóna Pas és una entitat sense ànim de lucre, que lluita contra el racisme i les desigualtats i a favor de la justícia social. Treballa a través de quatre eixos generals: sensibilització i consciència social, intercanvi cultural, codesenvolupament i participació comunitària.

 

Federació de la Xarxa de Cooperació del sud de Catalunya

La Federació de la Xarxa de Cooperació del sud de Catalunya agrupa ONGD i agents de cooperació, Educació pel Desenvolupament (EpD), centres educatius i altres moviments civils i entitats que treballen la Justícia Global del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

La missió de la Federació XCD és defensar, promoure i garantir els drets humans, llibertats fonamentals i el medi ambient mitjançant precisament el suport a les activitats desenvolupades per les seves entitats federades.

Il·lusions, Alternativa Global

És un projecte amb vocació d’inserció social i amb la voluntat d’acostar els productes de comerç just a les persones mitjançant les màquines de vending de cafè ecològic i de comerç just destinat principalment a per a institucions, entitats i empreses amb RSCC. També treballen amb convenis de voluntariat amb entitats de l’economia social i solidària amb persones amb diversitat funcional com ara l’associació Alba i l’Olivera de Ponent. 

Forma part de LaCoordi com a sòcia col·laboradora.

Junta directiva

La Junta directiva de LaCoordi està formada per representants de les cinc entitats membres. Actualment, la conformen la Rosa Guinot d’Alternativa3 com a Presidenta, l’Eduard Sagrera d’Oxam Intermón com a secretari, la Nina González de FETS com a tresorera i el Martí López de SETEM Catalunya i el Xavi Palos de la Xarxa d’Economia Solidària com a vocals.

Equip tècnic

Actualment l’equip tècnic de l’entitat està format per tres persones que treballen per tirar endavant els projectes en coordinació constant amb la Junta directiva.

Anna Bardolet

Coordinadora

coordinacio@lacoordi.cat

Coordinadora i gestora de projectes. Té un màster en Violència, Conflicte i Cooperació de la School of Oriental and African Studies (SOAS) de Londres i un màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona. És llicenciada en Relacions Internacionals a Vesalius College (VUB) de Brussel·les.

Ha treballat com a investigadora amb migracions i refugi i gestora de projectes a CIDOB. Porta anys treballant per promoure els Drets Humans i denunciar les injustícies del sistema econòmic i polític actual, amb especial interès per les alternatives com el comerç just.

 

Carla Liébana

Carla Liébana

Responsable de comunicació

comunicacio@lacoordi.cat

Comunicadora especialitzada en el món associatiu i les economies transformadores. Llicenciada en periodisme (UAB), Màster en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB) i Certificat d’Aptitud Pedagògica. Actualment cursant el grau en Filologia Catalana a la UB.

Compta amb més de 16 anys d’experiència en departaments de comunicació, ha passat pel món de l’agència i ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació. 

Maria Fernández

Maria Fernández

Responsable de campanyes

campanyes@lacoordi.cat

Coordinadora de campanyes. Màster en Economia ecològica de la Mälardalen University (Suècia) i Màster en Globalització, cooperació i desenvolupament de Mon3 (Universitat de Barcelona). Compta amb més de 12 anys com a coordinadora de projectes tant de sensibilització com de cooperació internacional, sempre treballant pel comerç just i les desigualtats del sistema econòmic actual. Ha realitzat la tasca de formadora de comerç just per diversos col·lectius.

Ha format part de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo, on va ser presidenta de 2018 a 2020, i va realitzar la tasca de representant de l’organització davant World Fair Trade Organization.

 

Transparència

A LaCoordi complim amb les obligacions de la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern aprovada l’any 2015, a banda de creure en aquest valor com a criteri bàsic de l’Economia Solidària. Per això podeu consultar la documentació relativa a la nostra activitat en el següent apartat: